image

Oglinda-oglinjoara, cine sunt eu?

“Ce simplu ar fi sa stim cine suntem cu adevarat doar uitandu-ne intr-o oglinda” mi-a zis o clienta intr-o sedinta de coaching. “Sau sa inventeze cineva un aparat care sa iti spuna cine esti. Se inventeaza orice azi, oare de ce nu i-a venit nimanui ideea asta pana acum? Sunt dispozitive care iti scaneaza starea de sanatate, scannere care iti spun ce simti inainte ca tu sa iti dai seama macar ce simti, de ce nu si “oglinzi” care sa iti spuna instant cine esti? Daca stii cine esti, s-au rezolvat toate problemele, poti sa iei usor decizii, stii ce vrei, nu mai ai dubii, totul devine usor…” a continuat ea.

Intr-adevar observ la multe persoane din jurul meu si am trait si eu, pe pielea mea, nevoia puternica de a-si gssi sau regasi identitatea personala, acel adevar interior care de multe ori e foarte diferit de imaginea sociala pe care o proiectam sau, chiar mai rau, e in opozitie cu aceasta imagine.

Din ce in ce mai multi dintre noi simtim ca pentru a pune punct zbaterilor, pentru a curge cu valul vietii si nu împotriva lui, e nevoie sa ne gasim adevarul personal, raspunsul la acea infricosatoare întrebare, cand o rostim prima oară “Cine sunt eu?” 

 O zicala orientala spune ca “Soarele, luna si adevarul nu le poti ascunde multa vreme”. Oricat de inspaimantator ar parea la prima vedere, acest proces al gasirii sau regasirii de sine, mai ales cand iti doresti, nu e cu siguranța unul de neparcurs. Conform celor care l-au parcurs, cel mai greu e sa incepi. “De unde incepi? Cum incepi? Cum afli cine esti, cand te-ai indepartat atat de mult de tine incat pare ca toate puntile care duceau catre tine s-au prabusit?” iata intrebari familiare celor care au ales drumul descoperirii personale sau sunt gata sa o porneasca la drum, dar nu stiu cum.

Vestea proasta e ca nu exista retete pe care sa le aplici pas cu pas, intr-un interval dat de timp, daca se poate cat mai scurt.

Vestea buna e ca fiecare dintre noi, de fapt, stie de unde sa inceapa cu o conditie…esentiala si fara de care nu se poate: sa se asculte si sa puna in aplicare ce afla. 

Fiecare dintre noi stim in strafundul nostru ce avem nevoie sa facem sa punem capat zbaterilor, sa ajungem sa ne simtim mai bine, sa putem fi incarcati cu resursele necesare pentru a ne descoperi.

Unii dintre noi pot afla, ascultandu-se, ca ceea ce au nevoie sa faca e sa incheie relatiile care le afecteaza respectul de sine si ii tin pe loc. Altii pot descoperi ca cea mai mare nevoie e sa petreaca timp ei cu ei insisi, dedicandu-se pasiunilor pe care le au. Altii pot ințelege, ascultandu-se, ca au nevoie sa fie mai blânzi cu ei insisi, sa renunțe la imaginea de supereroi, acceptand ca uneori pot gresi sau ca au nevoie sa se odihneasca.

Cati oameni, atatea raspunsuri la intrebarea “Cand ma ascult, ce descopar ca am nevoie?”

Sa ne ascultam înseamna sa luam decizii bazându-te si pe ceea ce simtim, nu doar pe argumente de ordin rațional. Sa incepem sa avem incredere in ce ne place sa facem, sa alegem sa folosim ambele laturi cu care am fost inzestrați  – atat mintea, cat si inima, fara spaima ca ascultandu-ne inima nu vom mai fi la fel de productivi. Dimpotrivă…Daca avem doua picioare, de ce am alege sa mergem doar intr-unul?

Si da, e foarte posibil, sa avem impresia ca ni se da lumea peste cap cand incepem sa ne ascultam. Insa din haos au aparut toate. Lipsa certitudinilor, haosul, nesiguranta reprezinta un teren fertil pentru descoperirea de sine. In plus, in toata aceasta ceata, avem o busola pe care o putem accesa oricand: ce ne place sa facem?, de ce ne simtim atrasi?. Ascultandu-ne si avand curajul sa actionam conform cu ceea ce am aflat, incepem incet incet sa ne ducem pe drumuri care ne apropie de adevarul nostru interior. Si astfel, la un moment dat, pentru unii mai devreme, pentru altii poate un pic mai tarziu, intrebarea “cine sunt eu si cum vreau sa imi traiesc viata?” nu o sa ne mai inspaimante deloc, ba mai mult, o sa ne placa sa reflectam la ea.

Daca vreti sa aflati mai multe despre subiecte precum adevarul interior, cum sa fii in acord cu tine insati, va invit sa intrati pe www.activia.ro si sa va inscrieti pentru experienta Activia Wellbeing Camp.

 

 

Oglinda-oglinjoara, cine sunt eu?