header-change2

De ce schimbarea nu e usoara, de ce doar unii dintre noi reusesc sa se schimbe

Multi dintre cei care apeleaza la coaching vor sa schimbe ceva din felul lor de a fi, un ceva care ii impiedica sa fie asa cum isi doresc sau sa obtina altceva decat au in prezent….

Faptul ca apeleaza la un coach e un semn ca sunt intr-adevar hotarati sa se schimbe…Sa te schimbi, nu e lucru usor…Pe majoritatea dintre noi, chiar daca putini sunt cei care recunosc, schimbarea ne sperie teribil si pana nu ne ajunge cutitul la os, alegem sa traim in aceleasi rutine… Ne doare ca respectivele rutine nu ne mai aduc satisfactiile de care avem nevoie sau rezultatele pe care le asteptam, dar ne doare si mai tare frica de nou. Si in cazul celor mai multor persoane, pana durerea nu devine atroce sau nu apar evenimente exterioare pe care nu le pot controla si care ii obliga sa se schimbe, fuga de schimbare e constanta.

Din experienta de lucru cu clientii mei, am descoperit insa ca odata aparuta nevoia de schimbare – care poate fi recunoscuta usor prin starea de nemultumire pe care o simt fata de o situatie de viata, fie ca e vorba de job, de o relatie, de un comportament al lor sau al altora in anumite momente etc. –  mai devreme sau mai tarziu va fi nevoie sa aleaga sa se schimbe.

Altfel viata ii obliga sa se schimbe prin evenimente mai putin placute, pierderi, dificultati care ii fac sa sufere atat de tare incat chiar nu mai suporta si vor sa le puna capat. Cei mai multi aleg sa se schimbe in astfel de momente, in ceasul al 12-lea, cand nu mai pot sa traiasca cu starea de neplacere si suferinta. Dar sunt insa si unii care imediat ce simt primele semnale ale nevoii de schimbare, se pun pe treaba…Si acestia sunt cei care au rezultate, au energie, au pofta de viata. Ii recunosti cand ii vezi si nu poti sa nu le admiri starea de bine….

Pentru toti, procesul schimbarii nu e unul usor, dar nici imposibil. Am fost creati sa cautam familiaritatea, confortul, asa ne simtim cel mai in siguranta, insa pe de alta parte, daca suntem onesti nu putem sa nu recunoastem faptul ca viata inseamna schimbare. Asta e legea firii. Evolutia personala, dezvoltarea, implinirile  se hranesc din schimbare.

Am observat ca sunt cateva lucruri pe care cei care reusesc sa se schimbe cu succes, le pun in practica. Cei mai multi le descopera alaturi de un coach profesionist cu care lucreaza, altii le invata singuri pe masura ce se maturizeaza, putini sunt mai norocosi si le-au invatat de la parinti, inca din copilarie.

In primul rand, aleg sa nu isi mai planga de mila si sa le ceara celor din jurul lor sa se schimbe, ca sa le fie lor mai bine. Se hotarasc cu toata fiinta lor ca vor sa se schimbe si sunt dispusi sa faca un efort pentru asta.

Au incredere ca vor reusi sa se schimbe si stiu unde vor sa ajunga. Isi definesc clar, cat mai specific, ce vor sa obtina si sunt perseverenti cu ceea ce si-au propus. Au un grad mare de realism si intelegere a faptului ca o schimbare importanta, ampla, de cele mai multe ori se face din schimbari mici si necesita timp. E impotriva firii sa nasti un copil sanatos si normal in 3 luni, la fel, e aproape imposibil sa te schimbi radical intr-o luna. Altfel spus isi fac un plan realist, care ia in considerare atat resursele pe care le au la dispozitie si creativitatea, dar si constrangerile care exista in acel moment in viata lor.

In plus, nu se descurajeaza cand ocazional recad in vechile tipare de actiune, ceea ce e normal, face parte din procesul schimbarii, ci dimpotriva, asta ii ambitioneaza si mai mult sa reuseasca sa ajunga acolo unde si-au propus. Se inconjoara cu persoane care au reusit sa se schimbe si care ii pot sustine in acest proces. Si nu il ultimul rand isi creeaza noi rutine sanatoase, o disciplina care ii sprijina sa internalizeze schimbarile pe care le-au adus in viata lor.

Schimbarea nu e usoara, dar merita sa facem efortul de a nu renunta sa ne schimbam. Daca nu ne schimbam, nu crestem. Daca nu crestem, nu traim cu adevarat, nu avansam. Si din cate am observat, indraznesc sa afirm ca de fiecare data rezultatele obtinute, justifica eforturile depuse pentru a ne schimba.

De ce schimbarea nu e usoara, de ce doar unii dintre noi reusesc sa se schimbe