header-change1

Intrebari utile cand vrei sa te schimbi

Observ la cei mai multi din jurul meu dorinta de a se schimba. De cele mai multe nevoia de schimbare implica comportamente care nu ii ajuta sa evolueze si sa obtina rezultatele pe care si le doresc. Insa de la dorinta si pana la schimbarea efectiva e un drum lung. Procesul de schimbare, mai ales al unui comportament negativ, e unul care aduce cu sine, de cele mai multe ori, frustrare. Nu e de mirare ca majoritatea renunta la jumatatea drumului si recade in vechile tipare de actiune.

Din experienta de lucru cu clientii mei am observat ca se schimba mai ales cei care reusesc sa isi activeze urmatoarele 3 resurse interioare: dorinta (isi doresc intr-adevar sa se schimbe, dorinta de schimbare e una reala si nu doar o decizie luata ca urmare a unei constrangeri exterioare), intentia (isi fac un plan pentru schimbarea pe care vor sa o internalizeze) si perseverenta (isi pastreaza motivatia de-a lungul procesului, nu renunta cand punctual recad in vechile tipare de comportament).

Pe multi dintre clientii care au reusit sa se schimbe cu succes i-a ajutat sa isi clarifice raspunsurile la urmatoarele intrebari:

  1. Care e nevoia pe care o indeplineste comportamentul prezent, distructiv, pe care doresti sa il schimbi?

De multe ori, munca in exces ascunde o puternica nevoie de recunoastere a celor care o practica. Agresivitatea de care o persoana da dovada in intalnirile de lucru poate fi in indiciu ca are nevoie sa fie ascultata. In spatele dificultatii de a delega de cele mai multe ori stau nevoia de control si lipsa de incredere. Cand intelegi ce nevoie se ascunde in spatele unui comportament distructiv, devine mai usor sa il schimbi. Descoperi ca exista cel putin alte 3-4 comportamente pe care aplicandu-le iti poti indeplini nevoia.

  1. Ce alternative in termen de comportamente sanatoase exista pentru a  indeplini o nevoie pe care pana in prezent o indeplineai cu un comportament care nu iti aduce beneficii?

Daca stii care este nevoia ce se vrea indeplinita, alternativele de a o indeplini nu intarzie sa apara. Unul dintre clientii cu care am lucrat avea ca obiectiv sa isi schimbe comportamentul de a munci in exces. Descoperind ca in spatele acestui comportament care era aproape sa ii distruga familia, sta nevoia sa de recunoastere si apreciere, a reusit sa identifice alte metode prin care sa si-o indeplineasca. A inceput sa aloce cea mai mare parte a timpului sau aspectelor importante din job, avand incredere sa delege mai mult echipei pe care o conducea. Astfel, in scurt timp si-a dat seama ca reusea sa obtina aceleasi rezultate bune, dar fara sa mai fie nevoie sa stea noptile la birou.

Un alt client, in momentul in care a inteles ca are nevoie de mai multa incredere pentru a-si imbunatati rezultatele la job, a invatat sa nu mai intrerupa comunicarea la cea mai mica critica pe care seful i-o facea, ci sa il asculte pana la capat, urmand ca la sfarsit sa il intrebe spre exemplu – „Ce a fost bine? Ce am facut bine, dupa parerea ta, in aceasta prezentare? etc.” Punand aceasta intrebare, nu mare i-a fost mirarea sa se descopere in ochii sefului in alta lumina, pozitiva cum nici nu indraznise sa spere.

  1. Care este pretul pe care urmeaza sa il platesti daca nu te schimbi?

Schimbarea e un proces sinusuidal, cu urcusuri si coborasuri. Cand simti nevoia sa renunti, e util sa fii pe deplin constient de ce pierzi daca recazi in vechile tipare de comportament. Spre exemplu daca vrei intr-adevar sa obtii o promovare, dar ai o dificultate in a fi asertiv si iti e frica sa iti spui punctul de vedere, pretul pe care il vei plati e evident, vei ramane mult si bine pe aceeasi pozitie. E de mare ajutor in procesul schimbarii scrierea si vizualizarea tuturor efectele pe care un comportament negativ le aduce cu sine daca nu il schimbi.

  1. Ce imagine pozitiva te poate ajuta sa te deblochezi si sa ramai angajat in schimbare?

Neurostiinta si studiile psihologice au aratat ca ne schimbam mai usor daca suntem condusi de o imagine pozitiva, decat daca fugim de ceva negativ. Vizualizarea are un rol important in a atinge succesul. Cei mai mari campioni ai lumi declara ca parte din procesul de antrenament este si vizualizarea – isi imagineaza succesul, doborarea recordurilor, invingerea adversarului etc. La fel, cei care doresc sa isi schimbe un comportament pot fi sprijiniti in acest proces de o imagine relevanta pentru ei cu efectele reusitei.

  1. Esti constient de progresele facute in procesul schimbarii? Cum le monitorizezi?

Cand pornesti la un drum greu, orice reusita e un motiv de bucurie care te incarca cu energie pozitiva, atat de necesara pentru a ajunge la capatul calatoriei. Clientii cu care am lucrat si isi monitorizau progresele, au reusit sa se schimbe intr-o proportie mai mare decat cei care nu faceau acest demers.

Schimbarea e provocatoare… Toti cei care am incercat sa schimbe un comportament pot  depune marturie pentru asta. Insa rezultatele merita din plin efortul. Spor la schimbare!

 

Intrebari utile cand vrei sa te schimbi